O τουρισμός μετά την κρίση της πανδημίας Covid-19

Restart του τουρισμού 

Το ΄΄Restart του τουρισμού΄΄ θα επιδράσει άμεσα και το ΄΄Restart της ελληνικής οικονομίας΄΄. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσα από την ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου. 

Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη δεν ταυτίζεται μονοδιάστατα με την οικονομική μεγέθυνση, αλλά είναι μια πολυδιάστατη και ισορροπημένη διαδικασία με την οποία βελτιώνονται όλες οι ανθρώπινες αξίες στο μέτρο που επιτρέπει η διατήρηση της φέρουσας ικανότητας μέσα από την αποδοτική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του σεβασμού προς το περιβάλλον.

Η φέρουσα ικανότητα κατά τους Middleton and Hawkins (2004) είναι ο αριθμός των τουριστών που μπορεί να υποστηρίξει ένα οικοσύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι και να επηρεαστούν αρνητικά οι κάτοικοι ή να μειωθεί η ποιότητα της εμπειρίας των τουριστών-επισκεπτών. Έτσι μέσα από την βιώσιμη/αειφόρο ανάπτυξη πρέπει να διαμορφωθεί μια οικολογική συνείδηση τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους κατοίκους και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση των πολιτών (ΤτΕ,2014).

Συνεπώς για να αναπτυχθεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να αναπτυχθούν τρεις βασικές Αρχές: Η περιβαλλοντική προστασία, η κοινωνική ισότητα και η οικονομική μεγέθυνση.

Ως νέες προοπτικές είναι να ενισχυθούν οι εναλλακτικές και οι ειδικές μορφές του τουρισμού που στηρίζονται και στους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό θα αποτελέσει και αναβάθμιση των μοναδικών χαρακτηριστικών του συνολικού ελληνικού τουριστικού προϊόντος, καθιστώντας το πιο αυθεντικό και πιο διαχρονικό.


΄΄Πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε αλλαγή τουριστικού μοντέλου΄΄ 

«Ο COVID-19 θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για τάσεις που υπήρχαν και έδειχναν ότι θα άλλαζαν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος κάνει τουρισμό. Πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε αλλαγή τουριστικού μοντέλου», τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός στη συζήτηση για το μέλλονν του τουρισμού, που οργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 11-6-2020.

Στη συζήτηση, ο Δημήτριος Μπούχαλης, καθηγητής Στρατηγικής Τουρισμού και Τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Bournemouth, αναφερόμενος στα πεδία δράσεις του τουρισμού δήλωσε: «Επιστημονικά όταν βλέπουμε τον τουρισμό, τον βλέπουμε σε 3 διαφορετικά πεδία: την περιοχή από την οποία ξεκινάει ο τουρίστας, το "transit region" που είναι στη μέση και αφορά κυρίως στις μεταφορές και το κανάλι διανομής και τέλος στον προορισμό. Για να λειτουργήσει ο τουρισμός θα πρέπει και τα τρία αυτά πεδία να είναι ανοιχτά. Εάν ένα από αυτά δε δουλεύει, σημαίνει ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να δουλέψει».

Αναφερόμενη στην επόμενη μέρα του τουρισμού και στο νέο περιβάλλον λειτουργίας που θα δημιουργηθεί, η Γεωργία Ζούνη, Διδάσκουσα Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ανέφερε πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα στάδια του ταξιδιού ενός πελάτη. Το πρώτο στάδιο είναι το σπίτι του. Τα περισσότερα τα κάνει πριν έρθει καν στον προορισμό. Πρέπει να βρούμε ευκαιρίες και επιχειρηματικά μοντέλα που θα περιλαμβάνουν τον τουρίστα στο σπίτι του».

TornosNews.gr 11.06.2020 | 13:36



Μίλτα Μαρκοπούλου - Tourism Manager
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2020
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε